Milyen kerti tó szivattyúk vannak?

Milyen kerti tó szivattyúk vannak?

Egyre népszerűbb megoldás kertek, udvarok szebbé tételére egy kerti tó kialakítása. Nem elég azonban egy kerti tavat kialakítani, elkészíteni, hanem figyelni kell arra is, hogy a a tó egyensúlyát fenntartsuk. Természetes tavak esetén a tó egyensúlya is természetesen alakul ki és marad fenn, azonban mesterségesen kialakított, de főleg kisebb tavak esetén (amilyen a kerti tavak nagy többsége) szükség van az egyensúly fenntartásának elősegítésére. Ehhez mindenképpen szükség lesz kerti tó szivattyúra.

Az első lépés, hogy kiválasszuk, milyen feladatot szeretnénk, hogy ellásson a szivattyú. Ez általában három feladat közötti döntést jelent: szűrő tápláló szivattyú; szökőkút szivattyú és vízesés és patak szivattyú. Bármelyikre is van szükségünk, ahhoz megfelelő szivattyút válasszunk. Ugyan az egyes szivattyúk el tudják látni a másik két feladatot is, azonban azt nem a legjobb hatásfokkal tudják megtenni.

Az szűrő tápláló szivattyúk feladata, hogy a kerti tó vizét folyamatosan forgassa, és egyúttal tisztítsa azt. A víz forgatása, áramoltatása elengedhetetlen a kerti tó természeti egyensúlyának megteremtéséhez, fenntartásához. Választáskor arra oda kell figyelni, hogy az ilyen típusú szivattyúnak szinte folyamatosan mennie kell, így próbáljunk olyat választani, amely kevés fogyasztással tudja elvégezni ezeket a feladatokat.

A szökőkút szivattyúk segítségével mesterséget szökőkutat tudunk kialakítani kerti tavunkban. Ezek a szivattyúk általában a víz szűrésére nem alkalmasak.

A vízesés szivattyúk nagyobb teljesítményt igényelnek, mivel magasra kell felnyomni velük a vizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük