Tudnivalók klímavásárlással, működtetéssel kapcsolatban

Tudnivalók klímavásárlással, működtetéssel kapcsolatbanA klíma vásárlása, beszereltetése az egyik legnépszerűbb megoldás a forró nyárik napok elviselhetővé tételére. Aki kevés információval vág neki a klíma vásárlásnak, könnyen rossz döntést hozhat.

Lehetőleg mindig vásároljuk meg a jobb minőségű klímát, akkor is, ha az egy kicsit drágább, mint a legolcsóbb darabok. Egy jó minőségű készülék hosszú időre biztosítja a helyiség hűtését, ami megfelelő karbantartással akár 15-20 évet is jelenthet. Hosszú távon tehát szinte biztosan visszahozza azt a plusz pénzt, amit a minőségi klímára költünk.

Ne csak az árra figyeljünk azonban oda, hanem egyéb jellemzőkre is. Ezek általában a megbízhatóság és a garancia mellett a szervizháttér, a zajszint, az elektromos áramfelvétel és a légtisztító képesség. Ha nem szeretnénk, hogy a villanyszámlára ráfizessük a gatyánkat is, akkor célszerű a klíma berendezés energia felhasználására is figyelni. Ezen szempont alapján A,B,C,D kategóriába soroljuk a készülékeket.

A működtetést tekintve oda kell figyelni a rendszeres karbantartásra, takarításra. A nem szakszerűen és kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a lakás levegőjébe juttatják ezeket a kórokozókat.

A split klíma karbantartás menetének ki kell terjednie az egészségügyi szempontok mellett a megfelelő működés ellenőrzésére is. Az elektromos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük