A baltadobálás történelme

A baltadobálás az utóbbi években népszerű hobbi lett az emberek körében. Rengetegen szerveznek baltadobálást legénybúcsúra, céges összejövetelekre vagy csak kikapcsolódásképpen. Nem csak amatőrök, hanem profi baltadobálók is léteznek már, sőt, világbajnokságot is rendeznek baltadobálásból. Cikkünkben arról lesz szó, hogyan jutott el a baltadobálás ilyen magas szintre.

Az emberek egyik legrégebbi eszköze a balta, már a kőkorszakban használtunk baltákat, persze ezek még csak kezdetleges szerszámok voltak, minimálisan hasonlítottak csak a mai eszközökre, és nem is dobálták őket.

Az 5-6. században jelentek meg először a dobásra alkalmas balták, melyek feltalálását, alkalmazását a frankokhoz köthetjük. Ekkor már fegyverként használták a baltákat, nem csak túlélő, vadászati eszközként. Vannak történészek, akik úgy gondolják, hogy csatában nem használtak az emberek eldobható baltákat, hanem csak vadászatra alkalmazták az eszközöket ebben az időszakban is.

A késő középkorban azonban már biztosan megjelent a baltadobálás a harcok során is, a gyalogsági katonák alkalmazták a technikát.

Észak-Amerikában az őslakosok tomahawkokat használtak fegyverként, melyek először kőből készültek, majd az európaiak megjelenése után vasból, rézből készítették őket. Ezek nem pontosan balták voltak, de nagyon hasonló a két fegyver, és a tomahawkokat biztosan eldobva használták az őslakos harcosok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük