Tudnivalók a klímaszereléssel kapcsolatban

A nyári nagy melegekben az egyik legjobb megoldást otthonod, irodád hűtésére a klímaszerelés jelenti. A klíma megvásárlása, beszerelése néhány napos folyamat, ami után élvezheted is az alacsonyabb hőmérsékletet. A klíma szerelése előtt azonban nem árt tájékozódni a szabályokat illetően.

Szakképesített klíma szerelő

Amennyiben fix klímát szeretnél felszereltetni, akkor azt csak olyan szakemberek végezhetik el, akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által kiállított engedéllyel. Nem csak a beszereléshez, hanem a vásárláshoz is kell ez az engedély, magánszemély csak akkor tud klíma berendezést vásárolni, ha szerződése van engedéllyel rendelkező klíma szerelővel, vagy a klímát árusító cég fogja neki beszerelni azt.

A település szabályai

Nem csak arra kell figyelni, hogy ki tud klímát vásárolni, hanem arra is, hogy hova lehet azt elhelyezni. Sok esetben a település előírásai meghatározzák a klíma külső egységének elhelyezési szabályait. Ha szabályozva van az elhelyezés, akkor ez általában olyan szabályokat jelent, melyek szerint nem szabad a házak, épületek utca felé néző homlokzatára helyezni a klíma külső egységét. Ennek oka, hogy a mindenki számára látható eszközök rontják a település összképét.

Szabályok társasház esetén

A társasházi szabályok sok esetben szigorúbbak lehetnek, mint a település előírásai. Ha társasházba szeretnél klímát, akkor első lépésként a közös képviselővel kell felvenni a kapcsolatot társasházad előírásaival, feltételeivel kapcsolatban.

Műemlékvédelem

A műemlékvédelem alatt álló épületek esetén szükség van építési engedélyre klímaszerelés esetén is, ilyenkor a település önkormányzatával kell felvenni a kapcsolatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük