Érdekességek az ezüst ékszerekről

Az ezüst ékszerek rendkívül népszerűek az emberek körében, korábban úgy tartották, hogy azok vásárolnak ezüst ékszereket, akik az aranyat nem tudják megfizetni, azonban ma már rengetegen vannak, akik kifejezetten az ezüstöt keresik, kedvelik.

Az ezüst ékszerek nem tiszta ezüstök, hanem ötvözve vannak. Az ötvözőanyagok elengedhetetlenek ahhoz, hogy minőségi ékszert tudjanak készíteni ezüstből. Százalékos arányban általában az ezüst ékszerek 92,5% ezüstöt tartalmaznak, a maradék 7,5% csak az ötvözőanyag. Az ötvözőanyag általában réz szokott lenni, de egyéb anyagokat is használnak erre a célra.

Az ötvözőanyagoknak köszönhetően lesz az ezüst ékszer strapabíró, ugyanis az ötvözött ezüst erősebb, mint a tiszta ezüst, éppen ez az ötvözés célja.

Ugyan olcsóbb, mint az arany, azonban az ezüst is az értékesebb fémek közé tartozik, így az árát nagyban befolyásolja az ezüst éppen aktuális értéke. Természetesen ez azt is jelenti, hogy az ezüst ékszerek elég jól tartják az értéküket hosszú távon is.

Az ezüstnek van egy kellemetlen tulajdonsága is, mégpedig az, hogy kémiai reakcióba lép a levegővel (egészen pontosan annak oxigén- és kéntartalmával). Emiatt lesz fekete az ezüst egy idő után. Szerencsére könnyedén orvosolható a probléma, ugyanis ez a feketeség eltávolítható a gyűrűről akár otthon is, házi praktikák, anyagok segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük