A kendermagolaj hatásai

A kendermagolaj hatásaiA kender az emberiség egyik legrégebb óta termesztett növénye, számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták.

Amikor ma valaki meghallja a kender szót, jó eséllyel a kábítószer jut eszébe róla. A kender magjának azonban nincs köze a kábítószerhez, mivel az a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van.

A kendermag ezzel szemben számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, pozitív hatásait rengeteg területen lehet kamatoztatni. A kendermagban fellelhető fehérje pl. a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani.

Ilyen zsírsavak pl. az Omega-3, Omega-6 zsírsav, melyek javítják a szív egészségét. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Ez a kisajtolt kendermag olaj számos jótékony hatással rendelkezik. Ilyenek pl. a menstruáció előtt fellépő fájdalmak, ízületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése; a bőr regenerálása; az anyagcsere folyamatok természetes elősegítése, a máj működésének javítása; a zsírsavak kiváló fájdalomcsillapítók; segít a vérrögképződés megelőzésében, a vérlemezkék leragadásának meggátolásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük