Termény raktárak tisztán tartása

Termény raktárak tisztán tartásaMezőgazdaságban nem csak a földeken kell a termést védeni, hanem a betakarított termény tárolására is oda kell figyelni, ha nem akarjuk, hogy az elértéktelenedjen. Lássuk, hogy mit tehetünk a termény megvédésének érdekében.

A betakarítási szezon előtt érdemes egyszer a raktárat fertőtleníteni, és a fertőzési forrásokat ki kell iktatni. A régi termények, az egy helyre összegyűjtött régi holmik mind életteret biztosítanak a kártevőknek, amit meg kell szüntetni betakarítás előtt.

Nem csak a raktárakat, hanem az eszközöket, gépeket is meg kell tisztítani, minden olyan eszköz, tároló, szerszám tiszta legyen, amivel az új terményt fogjuk feldolgozni.

A raktárban a terményen kívül semmi más nem lehet. Ez szintén a fertőzések megelőzésének érdekében van így, mivel bármilyen oda nem való dolgot tárulunk még a termény mellett, az jelentősen megnöveli a fertőzések veszélyét.

Biztosítani kell a raktár és a termény szárazságát. A nedvesség nem csak a csírázást segíti elő, hanem kedvező feltételek jelent a kártevőknek is, amik szívesebben költöznek be nedves helyekre. Nedvesség juthat a terménybe felülről, ha nincs megfelelően kiépítve a tető vagy a falak, de az aljzaton keresztül is felszívhatja a vizet a termény, így arra is ügyelni kell, hogy megfelelő vízzárással rendelkezzen az aljzat.

Előfordulhat, hogy az erőfeszítések ellenére mégis befészkelik magukat a kártevők. Ilyenkor a legjobb megoldás a szakember hívása, aki profi megoldásokkal, pl. terménygázosítással ki tudja irtani a kártevőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük